QUALITATS DEL SO

LA MÚSICA

       La música és un art que s´expressa mitjançant la combinació de sons, d´acord amb les lleis de la melodia, l´harmonia i el ritme perquè resulten agradables a l´oïda.
Es manifesta en l´organització dels sons i els silencis en el temps. Es pot fer música amb qualsevol objecte que ens permeta fers sons, siga un instruments musical o no, però no qualsevol so o soroll origina amb un instrument es pot considerar música, perquè  l´important és la intenció amb la que es produeixen els sons; és a dir, amb la voluntat de fer música Amb el nostre cos podem fer ritmes: picant de mans, de peus, picant les cames amb les mans, entrexocant els dits, amb la veu (xiulant, cantant), etc., però només la veu pot fer melodies . El ritme i la melodia són dos del elements de la música; sense ritme ni melodia no hi ha música. Per fer música també podem utilitzar objectes com una escombra, una capsa de mistos, dues culleres… i colpejar-los, sacsejar-los, fregar-los, etc., perquè produeixin algun so. Hi ha molts tipus de músiques però on totes podem distingir diferentes elments: la intensitat, el timbre, el ritme i la melodia. 

Video: descubrint els sons.Elements que configuren la música.


1) La intensitat és la força de la música. En una composició musical cadascun dels sons pot ser més o menys fort o dèbil respecte a l´anterior o posterior. Quan les variacions  d´intensitat fan referència a passatges musicals dins una mateixa composició l´anomenem dinàmica.


Video: Sons forts i dèbils

2) El timbre és la qualitat del so que permet distingir-ne dos d’igual altura però produïts per instruments o objectes sonors diferents. D’instruments musicals n’hi ha de diferents tipus: de percussió (idiòfons i membranòfons), de corda (cordòfons), de vent (aeròfons) i d’elèctrics o electrificats (electròfons).


3) El ritme és la successió de sons de diferent durada. Quan ens volem referir a què una obra musical sona rapida o lenta parlem de tempo. Per tant, el tempo fa referència a la velocitat amb la que s´interpreta una composició musical.Video: Sons llargs i curts.


Video: Sons ràpids i lents

VIDEOS PER TREBALLAR EL RITME A L´AULA

 


4) La melodia és la successió de sons de diferent altura que no sone simultàniament.
Clica i escolta els exemples de les qualitats del so (Mª Jesús Camino)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada